About

Nieuw in de media!
Door de Eemfilmers uit Amersfoort is een aantal leuke filmpjes gemaakt over ambachten in Amersfoort.

Het filmpje over MooiLeer033 kun je vinden op: https://youtu.be/Jra4gZ0iy_I

PREMIUM © Cees Wouda

Geef Odetta het leer van een gebruikte stoel of bank en ze maakt er een tas van: ‘Ik ga gewoon aan de slag’

Die kenmerkende geur van leer, die fijne structuur, die kleuren: Odetta Arink kan geen genoeg krijgen van haar favoriete materiaal. In haar atelier in Fabriek aan de Eem maakt ze van gebruikt leer tassen in alle soorten en maten.

Thijs Tomassen AD 04-10-20

Twintig vierkante meter vol lappen leer, naai- en schalmmachines, andersoortig gerei, tassen, rugzakken en allerhande accessoires: welkom in het atelier van MooiLeer 033, waar het daglicht rijkelijk naar binnen valt. Niet groot, wel fijn. ,,Dit is alles wat ik nodig heb”, vertelt Odetta. ,,Mijn voorraad, mijn gereedschap, veel licht. Thuis lagen de spullen op een gegeven moment overal, wist ik niet meer wat waar lag. Hier heb ik mijn eigen overzichtelijke plekje en ik kan er op de fiets naartoe.”

Pionier
Drie jaar geleden is Odetta hier beland, als een van de pioniers in Fabriek aan de Eem, verzamelplaats van creatieve makers. Vijf jaar eerder deed ze een cursus professioneel tassen maken. Gewoon, omdat het haar leuk leek. ,,Ik had even geen werk en dacht: wat vind ik interessant? Kwam ik iemand tegen die zelf tassen maakte. Goh, dat leek mij ook wel wat. Vroeger heb ik ook veel genaaid. Toen ben ik ook die cursus gaan doen, bij het Leerlokaal in Arnhem.”

Er ging een wereld open. ,,Je hoort vaak mensen zeggen: ik ben niet creatief. Dacht ik ook van mezelf, maar als je eenmaal aan de gang gaat, blijk je meer te kunnen dan je denkt. En mensen vonden mijn eerste creaties van leer mooi. Dat motiveert, dan wil je door. Uiteindelijk heb ik een betere naaimachine gekocht, een industriële met een krachtige motor om door dikkere stoffen te naaien en heb ik mijn andere werk zo aangepast, dat ik twee dagen aan de slag kan in mijn atelier.”

Geur
Leer was meteen haar favoriete materiaal. ,,Die geur, die structuur, die kleuren. Maar leer is best duur als je het moet aanschaffen en hergebruiken is leuker en duurzamer. Dus ik naar de meubelmaker: hebben jullie weleens leer over? Kreeg ik restanten mee. Leer van gebruikte banken, stoelen. Meteen proberen natuurlijk. Mensen weten inmiddels dat ik gebruikte materialen verwerk tot tassen. Is het nog gaaf? Breng het dan naar de kringloop, zeg ik dan. Maar zit er een scheurtje in? Kom maar, ik gebruik het wel.”

Maar hoe leuk is het om een brandslang een tweede leven te geven?
Zoals ze ook wel raad weet met materialen als canvas, oude post- en plunjezakken en zelfs brandslangen. ,,Dat is een mooi verhaal. Een man bood brandslangen aan op Marktplaats. Niet goedkoop, maar het leek me leuk om te proberen er een tas van te maken. Die verkoper werd daar zo enthousiast van, dat ik al die brandslangen heb gekregen.”

Ze maakt er vooral plat werk van, zoals sleutelhangers, brillenkokertjes, onderzetters en notitieblokjes. ,,Het is in de eerste plaats heel vies materiaal. Schoonboenen dus, meestal gooi ik het ook nog in de wasmachine. Bovendien is het heel stug, bijna een gevecht om er wat van te maken. Maar hoe leuk is het om het een tweede leven te geven? Anders gaat het ook maar in de vuilverbrander. De koppelingen gebruikt mijn benedenbuurvrouw om er lampen van te maken.”

Tanden erin 
Mensen kloppen met allerlei verzoeken bij haar aan. Odetta zet graag haar tanden erin. Zo liet ze recent haar creativiteit los op oude hijsbanden. Maar haar voorkeur is duidelijk; het liefst maakt ze tassen van gebruikt leer. ,,Ik kan een mooie lap kopen bij de groothandel, ziet er strak uit, maar ik vind het juist de uitdaging om kleine gebruikte stukken te combineren. Ook voor de shoppers die ik voor dames maak, gebruik ik restmaterialen.”

Haar ontwerpproces ziet er vooral organisch uit. ,,Sommige mensen tekenen het helemaal uit, ik ga gewoon aan de slag. Ik weet waar ik ongeveer naartoe wil en vaak ontstaat er dan wel iets leuks. Ik kan er heel erg mijn ei in kwijt.” 

Workshops geven doet ze ook. ,,Kennis doorgeven vind ik hartstikke leuk. Gewoon hier, in mijn atelier. Dit is helemaal mijn plek. Ik ga er elke keer fluitend naartoe.”

Wie? Odetta Arink
Wat? MooiLeer 033, atelier voor handgemaakte leren producten
Waar? Fabriek aan de Eem, Heliumweg 40 in Amersfoort
www.mooileer033.nl


Vanaf augustus 2017 gevestigd in creatieve broedplaats “Fabriek aan de Eem”, Heliumweg 40, Amersfoort.
Je kunt bij mij terecht voor tassen, rugzakken, kussen en schorten en nog veel meer. Andere mogelijkheden zijn: maatwerk en reparaties, workshops en korte cursussen. Meer informatie of een keer langskomen om te kijken? Kijk onder aan deze pagina voor het e-mail adres en telefoonnummer.

_DSC0067

Op deze website, naast de webwinkel, informatie over de door mij, Odetta Arink, gemaakte tassen en andere producten. Door het gebruik van verschillende materialen en vormen is iedere tas uniek. Ik gebruik o.a. nieuw leer, gerecycled leer, canvas, postzakken, reclamedoeken. Omdat alle producten ambachtelijk (per stuk, met de hand) worden gemaakt is er van elk item maar 1 exemplaar beschikbaar. Het kan dus gebeuren dat er bij het door jou uitgezochte product de tekst ‘uitverkocht’ staat. Het is eventueel nog wel mogelijk om een soortgelijk product te maken, dit kan alleen als ik het gebruikte leer en de andere materialen nog beschikbaar heb. Je kunt contact opnemen via de contactpagina.

Volg mij ook op: Instagram en Facebook